Bahan2👇
1 bungkus kuey tiow
3 biji telur
lada putih (tumbuk halus)
1 paket jagung muda
1/2 btg lobak merah
1/2 cauliflower
6 btg cili padi merah (ketuk)
1 kiub pati ayam
daun ketumbar & akarnya
1 biji tomato
2 keping fishcake
2sb sos ikan
1sb sos tiram
1 biji perahan limau nipis
3sb tepung jagung
1 ikat sayur kailan
udang harimau
sotong
air secukupnya
bwg goreng

Cara Penyediaan👇

tumis bwg putih dgn sedikit minyak, dh keperangan masuk air ikutlah bnyk mana kuah yg kita nak
kuah dh naik wap masukkn kepala2 udang..rebus skjp & toskan pastu buang kepala udangnya
rebus pula udang & sotong..dh bertukar warna trus angkt toskan ketepikan dlm stu mangkuk dlu
kuah tdi masukkn lada sulah, garam sikit, akar ketumbar,sos ikan, sos tiram,perahan limau nipis,cili padi, fishcake,lobak merah,jagung muda, cauliflower & batang kailan
Sayur dh separuh masak masukkn tepung jagung(bancuh dgn sedikit air)..kuah dh pekat baru masuk daun kailan
akhir skli baru masuk udang & sotong yg dh direbus tdi
Utk mee ambil segenggam kuey tiow (utk 1 org mkn) perasa dgn garam dan lada gaul sebati dgn sebiji telur goreng dlm minyak yg panas..dh keperangan angkt & hidang di pinggan sira kuah kungfu tdi..siap🤗

Sumber : Nurul Jannah

Post a Comment

Pembaca yang baik selalu meninggalkan jejaknya, Silahkan berkomentar dengan bahasa yang sopan ^_^
- Dilarang berkomentar menggunakan Live Link !!!
- Dilarang promosi disini !
- Berkomentarlah dengan sopan dan bijak sesuai dengan isi konten !!!

 
Top